Läs mer om: Bastuaggregat - Vedeldad bastu - Bastustuga - IR Infraröd Bastu
Beroende på hur mycket arbete du själv vill utföra finns bland annat alternativen lösvirke och byggsatser, där allt byggs från grunden samt med monteringsfärdiga moduler. Du kan också anlita hjälp för bygget och monteringen eller köpa en iordningställd bastustuga om den ska vara fristående utomhus. Inomhus är det vanligt att bygga bastu av ett rum som sedan tidigare fyllt en annan funktion, exempelvis i källarutrymmet. Tänk på att ha dusch eller annan tvättmöjlighet intill samt plats för omklädnad.
Bastu utomhus eller inomhus - välj rätt modell
Välj mellan vedeldad bastu, bastu med elektriskt aggregat, ångbastu eller infraröd bastu. Benämningen avslöjar vilken värmekälla de olika varianterna är utrustade med. Den klassiska våtbastun kan ha en vedeldad ugn eller ett elaggregat som får temperaturen att ligga omkring 70–90 °C. Har du möjlighet att bygga en bastu utomhus, maximera upplevelsen med en vedeldad. I en ångbastu förser ånggeneratorn rummet med ånga och har en betydligt högre luftfuktighet, medan värmen ligger på 45–65 °C. Även den infraröda bastun är en lågtemperatursbastu, utrustad med infrapaneler eller -radiatorer som istället värmer upp kroppen direkt med värmestrålningen. Både ångbastu och IR bastu lämpar sig bäst att ha inomhus. Det finns också kombinationer om det är svårt att bestämma sig för en av modellerna, exempelvis elaggregat med inbyggd ångfunktion eller infrakabin kompletterad med ett elektriskt aggregat.
Lite utrymme inomhus? Välj en minibastu
De minsta bastuformaten tar upp lika lite golvyta som ett vanligt badkar, med en takhöjd på omkring två meter oavsett storlek. Takhöjden ligger enligt rekommendationerna inom måttintervallet 190–220 cm, nivån får inte understiga 190 cm och det blir viktigt att ha ett aggregat vars effekt är anpassat till takhöjden. Följ alltid anvisningarna och läs mer om bastuaggregat här.
Köp bastu - se pris och jämför
Det finns 100-tals olika varianter att välja på och många företag. Vi rekommenderar:
Rätt ventilation i bastun
Korrekt ventilation i bastun är grundläggande då diverse brister kan leda till överhettning. Den ska bestå av två ventiler för till- samt frånluft, med ett diagonalt och så långt avstånd mellan varandra som möjligt. Inluftsventilen sätts under bastuaggregatet och utluftsventilen i taket eller högt upp på väggen. Vid självdragsventilation ska luften tillbaka till utrymmet som den tas ifrån, undvik därför att leda ut luftflödet i det fria.
Olika material på bastudörr
Dörren placeras på samma vägg som aggregatet för att luftcirkulationen och varmluften ska kunna samarbeta optimalt. Den är nyckeln till en säker bastu och ska alltid vara utåtgående samt enkel att öppna genom endast ett tryck inifrån och ett drag utifrån. Materialet kan bestå gjort av trä eller glas, i olika färger och toner.
Vi besvarar frågorna om bastu
Hus.se redaktionen har samlat de mest frekventa frågorna om bastu. Här kommer svaren.
Vilken bastupanel ska jag välja?
Bastuns vägg- och takbeklädnad behöver vara anpassad för fuktförändringar och temperaturväxlingar. Välj därför en värmebehandlad och kvistfri asp eller al. Goda exempel på hållbara och smutsavvisande kvalitetsmaterial, fria från framträngande kåda. I enklare basturum fungerar även granpanel.
Vad är skillnaden på bastulav och bastubänk?
De hylliknande sittytorna i en bastu kallas ofta för bastulavar. Dessa bänkar behöver bestå av ett material som inte blir för upphettat, exempelvis kvistfri asp, al eller furu. Avståndet mellan lavarnas överkanter ligger generellt mellan 40 och 45 cm, samt 40–50 cm mellan den nedre lavens överkant och golvet. En rekommenderad bredd på sittytan är cirka 55 cm och de bör vara utrustade med armstöd om de inte sitter mellan två väggar. Komplettera bastubänkarna med ergonomiskt ryggstöd i samma material för bekvämlighetens skull.
Tips! Gör lavarna löstagbara, dels för enklare rengöring men också för att snabbt och enkelt kunna skapa en sovplats för gäster. Har du exempelvis två lavar görs regeln till den nedre laven så lång att den övre laven får plats i det tomma utrymmet mellan den nedre och väggen.
Vad är bastu bra för?
Regelbundet bastubad kan på lång sikt sänka blodtrycket och det verkar även ha en förmåga att motverka utvecklingen av problematik med högt blodtryck. Andra studierapporter redogör också för att de som badar bastu länge och ofta inte blir drabbade av exempelvis stroke i samma utsträckning som andra.
När ska man inte bada bastu?
De olika varianterna av bastubad påverkar kroppen på olika sätt, det finns torra och fuktiga med temperaturer från 40 °C till 100 °C. Generellt ska du inte bada bastu vid problem med dess blodtryckssänkande och uttorkande effekt, vilket innebär att du bör avstå från det vid bland annat alkohol i kroppen, cyanotiska hjärtfel och nyligen inträffad hjärtinfarkt.
Vilket golv ska jag välja till bastun?
Vid val av golvmaterial bör man balansera upp aspekten utseende med funktionalitet. Ett lättskött golv kan vara att föredra och ett praktiskt alternativ för att underlätta vid rengöring av bastun är att installera avlopp – det får dock inte placeras direkt under bastuaggregatet. Golvmaterialet kan exempelvis bestå av trall, klinkers eller helsvetsad uppvikt plastmatta.
Rätt bastubelysning ger extra stämning
Ljuset har en stor inverkan på bastuns miljö och upplevelse. Förutom en mjuk och avkopplande belysning under bastubadet är det praktiskt att ha tillgång till en annan typ av ljuskälla vid städ. Bastubelysningen behöver planeras med elrör i stommen innan panelen sätts upp och elinstallationen ska alltid genomföras av behörig elektriker. Använd exempelvis LED- eller lågenergilampor och välj armaturer efter design och funktion.