Vad man behöver tänka på vid val av badrumsbelysning
Funktionsbelysning
Ett badrum behöver vara både funktionellt och mysigt. Ofta gör du saker som att sminka dig, raka dig eller plocka ögonbrynen framför badrumsspegeln. Det är därför viktigt att den är bra belyst. Du bör tänka på att placera den här typen av belysning i ansiktshöjd. Belysning som kommer rakt ovanifrån skapar nämligen otrevliga skuggor i ansiktet och gör att du ser sämre. Du bör också välja en lampa med rätt Kelvintal, det vill säga det värde som anger ljusets värme.
Framför badrumsspegeln är det mest fördelaktigt att ha ett vitt ljus utan så mycket värme i eftersom det gör att du ser bäst. Man brukar rekommendera ett Kelvintal på runt 5 000 till 6 500 för lampor som ska placeras kring badrumsspegeln.
Allmänbelysning
Det är också viktigt att ha en bra allmänbelysning i badrummet. Det är ju inte helt ovanligt att badrummet saknar fönster och därför inte har något naturligt ljusinsläpp. Vid sådana tillfällen är allmänbelysningen extra viktigt. Det är emellertid bra att tänka på att du säkert vill ha en avslappnande stund i badrummet ibland, det utan att varken behöva famla i totalt mörker eller störas av allt för skarpt ljus. Det är därför en bra idé att välja en allmänbelysning som det går att höja och sänka ljusstyrkan på.
Säkerhet och olika ötyper av badrumsbelysning
Ett badrum är som bekant ett våtutrymme och vatten och el är tyvärr inte bästa kompisar. Det är därför viktigt att du följer de föreskrifter som finns för el i badrum. För att underlätta förståelsen för var du kan placera belysning i badrummet är det indelat i olika zoner.
Vi förklarar närmare här:
Zon 0
Den här zonen är områden i badrummet där det finns rinnande vatten, till exempel insidan på duschväggarna, i badkaret och under duschmunstycket. Här får du varken placera belysning eller eluttag.
Zon 1
Till denna zon räknas det område som finns ovanför badkaret liksom vid duschväggarna. Finns inga duschväggar så får du räkna med att zonen sträcker sig minst 60 centimeter från området där duschmunstycket är placerat. I den här zonen får du endast använda lampor som är vattentäta och som är godkända för att användas i badrum. Lampan måste ha märkningen IPX4 minimum.
Zon 2
Zon 2 är det område som ligger i en radie på 1,2 meter räknat från duschmunstycket. Även här får du bara installera vattentäta lampor som är godkända för badrum. Dessa lampor måste även de ha märkningen IPX4.
Zon 3
Zon 3 är allt övrigt område. Här får du installera vanliga lampor, det vill säga lampor som har märkningen IPX0. Det är också i detta område som eluttag får finnas. De måste dock vara utrustade med jordfelsbrytare och vara skyddsjordade.
Välj den bästa badrumsbelysningen för ditt badrum
Alla regler och föreskrifter kan göra att det känns tröstlöst att välja badrumsbelysning, speciellt om du har ett litet badrum. Då är det viktigt att veta att godkänd badrumsbelysning idag ger många fler valmöjligheter än den traditionella belysningen bestående av vita glober i glas. Kort sagt har mycket hänt på badrumsbelysningsmarknaden, något som gör att det är enklare än någonsin att välja den bästa badrumsbelysningen för dig.
Vill du ha en diskret belysning som ger en härlig atmosfär? Då är ett bra tips att fälla in spottar i taket som du kan höja och sänka ljuset på. På så sätt kan du anpassa belysningen och både skapa bra arbetsljus och en mysig känsla.
Belysningen runt spegeln är också mycket viktigt. Satsa på ett kallt ljus och välj mellan många olika modeller. Idag finns hela badrumsskåp med spegel som har infälld och diskret belysning. Gillar du det mer romantiska finns både lampetter och plafonder i rätt stil.
Tips och råd
Av husets alla rum är badrummet det allra viktigaste när det kommer till belysningen. En väl komponerad belysning ger både en skön känsla och ett behagligt intryck. Dessutom framträder ansikte och detaljer tydligt och i god dager i badrumsspegeln samt underlättar vid hygienbestyr.
Släpp in dagsljus
Badrum hamnar ofta i ett läge utan dagsljus. Det är synd och vid ett nybygge kan det vara värt att tänka efter mer än en gång vart badrummet ska ligga. Ett badrum med dagsljus ger ett luftigt och trevligt intryck alla tider på dygnet. Glaset kan lätt skyddas på olika sätt för att slippa insyn om så behövs. Det går också att placera fönstret på en hög höjd, eller på sådant sätt att insyn inte tillåter. Varför inte i taket om så är möjligt?
Punkbelysningar
Många små punktbelysningar ger en mjuk känsla och ger ett jämnt ljus som ökar säkerheten i rummet. Än bättre blir det med en dimmer så att ljuset kan varieras beroende på olika behov. Det är lätt att rikta små belysningar till där de som bäst behövs, till duschen och handfatet till exempel, där hygienbestyren sker. Toaletten kanske inte behöver belysas lika väl.
Ljus som kommer från en osynlig källa är också ett härligt alternativ. En spegel med bakgrundsbelysning lyser upp utan att ge ljuspunkter. Annars är belysning i ögonhöjd allra bäst. Det åstadkoms lätt genom att ha två olika ljuskällor på var sin sida av själva spegeln. Ljus som kommer ovanifrån kan ge konstiga skuggor. Tänk också på att ljuset ska vara mjukt. Annars blir ansiktet knappast fördelaktigt i spegeln och känslan i badrummet blir hård.
Barnanpassat
Om det däremot finns barn i familjen kan klarare och tydligare ljuskällor vara ett bättre alternativ. Även här bör ljuskällorna fördelas så att ljuset faller jämnt. Det ökar säkerheten. Ett klart upplyst badrum gör det mer lättstädat och lättarbetat. Här kan även en genomtänkt placering av strömbrytaren vara på sin plats så att alla når den lätt.
Installationen
Installationen av ljus i ett badrum sker på samma villkor som i resten av huset. Undantaget är öppna eluttag, som måste vara säkrade för att få finnas i ett våtutrymme som badrummet är.
Tillverkare av badrumsbelysning
Ateljé Lyktan
Ateljé Lyktan är ett traditionsrikt belysningsföretag som utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för både ute- och inomhusbruk. Det finns ett stort sortiment med belysning i många olika stilar och former.
Belid
Belid är ett svenskt företag med produktion och kontor i det lilla samhället Tångaberg norr om Varberg sedan 1974. De tillverkar belysning för hem och offentlig miljö. De har ett stort sortiment av badrumsbelysning, närmare 50 olika badrumslampor. Återförsäljarna återfinns runt om kring över hela Sverige.
Beslag Design
Beslag Design är ett branschledande lagerförande försäljningsbolag med mer än 30 års erfarenhet inom områdena Beslag och Interiörprodukter såsom belysning. Kontoret och lager ligger i Båstad. Beslagdesign har ett belysningssortiment som framför allt består av olika infällnad och spotlights-belysning.
Cellier
Cellier säljer exklusiva badrumsinredningar från italienska Lineabeta, Gessi och Falper samt har även franska teakmöbler för badrum. De har ett stort utbud av badrumsmöbler inom varje märke.
LampGustaf
LampGustaf har funnits sedan 60-talet och har ett jättestort sortiment av belysning. LampGustaf Inredning ingår sedan augusti 2007 i Vätterledens Invests belysningsgrupp Markslöjd Lighting Group.
Markslöjd
Markslöjd AB ingår i Markslöjd Lighting Group, ett av Nordeuropas ledande belysningsföretag med verksamhet i 13 länder. Företaget bildades redan 1963. Det har ett väldigt stort sortiment av badrumsbelysning av såväl taklampor, vägglampor och spotlights.
Maxel
Maxel är en av landets ledande aktörer inom professionella belysningssystem. De följer och utvecklar ständigt de senaste tekniska lösningarna inom belysningsteknik.
De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.
By Rydéns
Rydéns produkter är av egen design såväl som ett resultat av samarbete med ett flertal svenska designers. Rydéns finns i Gnosjö där de en gång startade 1958.
Produkter säljs hos återförsäljare i Sverige och Norge. De säljer bland annat till kedjor som Elkedjan, MIO, Cervera, Village, Comfort, Ljusexperterna och EM Home. De har ett modernt utbud av badrumsbelysning som återfinns på deras webbsida.