Ska du bygga eller köpa attefallshus? Vår söktjänst har samlat alla våra favoriter, jämför och se hundratals olika attefallshus. Här kan du sortera på storlek och pris, och välja allt från billiga attefallshus till mer exklusiva.
Attefallshus med loft – Attefallshus 30 kvm (bolundare) – Nyckelfärdiga attefallshus – Attefallshus som byggsats
Filtrerade fram 104st attefallshus av 184st
Många har en dröm om att bygga till med ett attefallshus, och det finns flera alternativ att välja mellan – bland annat beroende på hur mycket du vill att det ska kosta och hur mycket du vill göra själv. Gemensamt för alla alternativ är dock att du inte behöver något bygglov för attefallshus, utan det räcker med en anmälan till och godkännande från byggnadsnämnden i din kommun. Namnet attefallshus kommer från tidigare bostadsminister Stefan Attefall.
När det gäller priserna för ett attefallshus kan det variera kraftigt – det beror helt på vad du som kund har för önskemål. Man kan välja attefallshus med och utan loft, och både in- och utsidan kan ha stor variation i utformning. Priset skiljer även mycket beroende på om du vill endast vill köpa en byggsats, eller om du vill ha ett nyckelfärdigt attefallshus. Vår jämförelsetjänst visar att det billigaste priset för ett attefallshus är 38 000 kronor. Då får du en byggsats av obehandlat trä för ett attefallshus på 20 kvadratmeter. Här tillkommer dock en hel del kostnader för exempelvis grundarbete, exteriört arbete och interiört arbete. De nyckelfärdiga varianterna börjar i stället på närmare 500 000 kronor. Genom att använda vår jämförelse kan du se ställa de olika varianterna mot varandra och se vilket attefallshus som är bäst.
För att få bygga ett attefallshus utan att ansöka om bygglov behöver det finnas ett existerande bostadshus på tomten. Om det handlar om en obebyggd tomt där du vill bygga ett attefallshus behöver du dock ansöka om bygglov, eftersom det då räknas som huvudbyggnad på tomten.
Det finns en del regler att förhålla sig till om man vill bygga ett attefallshus. För det första behöver det finnas ett befintligt bostadshus på tomten, annars räknas nybyggnationen som en huvudbyggnad och omfattas inte av attefallshusreglerna. Ett attefallshus är helt enkelt en komplementbyggnation, och kan användas antingen som bostadshus eller som komplementbyggnad i form av exempelvis ett förråd. I ett komplementbostadshus får du lov att bo året om. För att få göra det måste det dock följa Boverkets regler för permanentboende när det gäller aspekter som exempelvis energivärden, konstruktion, isolering, säkerhet och så vidare. Komplementbyggnader, där du inte får lov att bo hela året, är det betydligt mindre krav på.
Byggnadsarean för ett attefallshus får inte överstiga 30 kvadratmeter – en regel som gäller från 1 mars i år. Tidigare var den maximala byggnadsarean 25 kvadratmeter. När det gäller höjden på attefallshuset får det vara max fyra meter från mark till högsta punkt.
Ett attefallshus får placeras inom dina egna tomtgränser. Tänk dock på att du behöver dina grannars medgivande om du bygger närmare än 4,5 meter från er gemensamma gräns. Det finns också särskilda regler för om du vill bygga inom strandskyddsområde eller i vad kommunen kallar för särskilt värdefulla områden.
Det första steget till ditt nya attefallshus är att göra en skriftlig anmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Här behöver alla ritningar, en tidsplan och andra uppgifter finnas med. Kontrollera hos din kommun vad som gäller hos just er!
Det finns flera alternativ att välja på om du vill skaffa ett attefallshus – antingen kan du göra mycket på egen hand eller så kan du ta professionell hjälp till det mesta.
Det första alternativet är att köpa en trästomme till ett attefallshus. Stommar säljs ofta hos bygghandlare och innebär helt enkelt att du får en ritning och material till ett färdigt ramverk för ditt hus. Att köpa bara en stomme är oftast jämförelsevis billigt, men det är mycket som inte ingår – allt från tak, väggar och golv till inredning och grund. Tänk på att ta med det i din kostnadsberäkning!
Om du vill ha lite mer hjälp på traven kan du välja att köpa en färdig byggsats. Här får du även ofta med exempelvis vägg- och takmoduler, samt dörrar och fönster. Vad som ingår i byggsatserna varierar dock mellan olika modeller och leverantörer. Om du köper en byggsats som du ska montera får du ofta obehandlat material som du själv får måla. Även allt invändigt kommer du själv att få komplettera med. Flera av leverantörerna av byggsatser erbjuder tjänsten att montera byggsatsen åt dig.
Vill du ta steget ännu längre finns det nyckelfärdiga attefallshus. Med ett nyckelfärdigt attefallshus får du ett komplett hus på plats där du i stort sett bara kan sätta nyckeln i dörren. Dock är du själv ansvarig för att se till att grund och liknande är på plats och konstruerat på rätt sätt. Du behöver även sköta allt förarbete som exempelvis kontakt med byggnadsnämnden.
Hitta nyckelfärdiga attefallshus på Hus.se
Den allra enklaste vägen för dig med en dröm om ett attefallshus är att använda sig av en så kallad totalentreprenad – ett alternativ som erbjuds av vissa leverantörer. Här får du hjälp med allt från bygganmälan och kontakt med kommun, till grundarbete och leverans av ett färdigt attefallshus. Men kostar det så smakar det, att använda en extern aktör till alla steg av byggnationen påverkar naturligtvis prislappen.
En viktig del i processen till att få ditt nya attefallshus på plats är ritningarna – redan i bygganmälan som du lämnar in till byggnadsnämnden ska det finnas bifogat tydliga ritningar. Hur mycket energi som du behöver lägga på ritningar har bland annat att göra med om du väljer ett nyckelfärdigt attefallshus, eller om du väljer en byggsats.
Vanligtvis är det några olika ritningar som behövs för ditt attefallshus. Den första är en situationsplan, som helt enkelt visar var ditt attefallshus ska ligga. Nästa steg är en planritning, som visar hur huset ser ut ovanifrån med de olika rummens storlek och utformning. Den tredje ritningen är en ritning över fasaden, vilket gör det möjligt att se hur attefallshuset ser ut från olika vinklar och väderstreck. I de fall då du bygger en komplementbyggnad, alltså exempelvis ett förråd, kan det räcka med dessa ritningar. Om du istället bygger ett komplementbostadshus kan du dock behöva komplettera med fler ritningar som visar hur huset är utformat i detalj. Kolla med din byggnadsnämnd vad som gäller i just din kommun!
1. För det första är tipset att fråga experter – använd ditt byggbolag eller markentreprenad för att utvärdera det specifika fallet eftersom varje tomt är unik.
2. Gör man ett bra jobb med markarbetet spelar det inte lika stor roll vilken grund man väljer. Det är viktigt att markarbetet utförs noggrant och professionellt, för att sedan underlätta om man väljer plintgrund, torpagrund eller gjuten platta.
3. Vi på Extrahuset använder oss av en modern byggteknik med en stålramskonstruktion i våra hus, vilket gör att våra hus passar väldigt bra med en plintgrund. Plintgrunden och stålramskonstruktionen skapar hög stabilitet och hållbarhet, men också en möjlighet för oss på Extrahuset att leverera nyckelfärdiga hus med hög säkerhet.
Det är många som önskar ett badrum med toalett och dusch i sitt attefallshus. Vi frågade Fredrik på Extrahuset vad som är extra viktigt att tänka på.
Det viktigaste enligt oss att tänka på om man önskar en toalett i sitt attefallshus är framförallt de tekniska svaren, säger Fredrik. Så som att man måste ha koll och notera om man har:
1. Kommunalt VA
2. Enskilt VA
3. Enskilt VA med BDT
Detta är ett måste så att man kan bygga ett hus med rätt avloppsanslutningar, det är också viktigt för att få reda på om man kan använda sig utav en vanlig toalett eller till exempelvis en förbränningstoalett såsom Cinderella toalett.
När det kommer till en utseendemässig fråga gillar vi också att använda oss utav en vägghängd toalett på grund av att man då kan bygga in varmvattenberedare, säger Fredrik.