Uppfarter ska vara vackra och inbjudande samtidigt som de tål hårt tryck. Grus, asfalt, cement eller plattor håller alla måttet för att skapa en bra och hållbar uppfart. En grundpelare är att anlägga enligt tomtunderlagets kvaliteter. Oavsett ytskikt är a och o att grunda och stadga upp marken under ytskiktet med bärlager, förstärkningsgrus och eventuellt sättgrus.
Stil och inspiration
Stilmässigt bör du fundera över vilka garageuppfarter du inspireras av, och hur stilen för resten av hus och trädgård är tänkt. Kan det passa med en böljande traditionell grusgång eller är det minimalistiska former med vacker belysning som gör sig bäst till ditt hus? I längden kommer du att värdesätta att du gjorde ett genomtänkt val för att knyta ihop uppfarten på bästa sätt med husets karaktär.
Glöm inte belysningen! Att belysa uppfarten blir pricken över i. Med rätt ljus skapar du en en upplevelse under den mörka tiden, och det blir även mer säkert att befinna sig på platsen när den är bra belyst.
Materialval för att anlägga uppfarten:
- Grus
- Asfalt
- Marksten
- Cementplattor
- Gjuten betong
- Gräslagd
Grusad uppfart
En grusad uppfart är traditionellt sett den vanligaste varianten av uppfart i Sverige. Det många sakkunniga rekommenderar är 8/16 makadam, en grovlek som även går under namnet bergssingel. Det blir relativt stora stenar, men gruset packas snabbt och väl tack vare stenkrossets struktur vilket gör att det stannar på plats och är lätt att gå på. Ett alternativ kan vara att välja ett krossgrus med storleken 0/18 eller 0/40. Det hårdnar fort och blir som en fast plan. En annan variant är kalkgrus som också packas bra.
Det är också vanligt med så kallat gårdsgrus. Det är rundade, naturliga, stenar som tas från rullstensåsar och som sållas i olika grovlekar. Egentligen är det mest tycke och smak som avgör vilken sort som passar för ditt ändamål. Rött och svart grus har blivit allt mer populärt men varje leverantör har sin färg, så om färgen är viktig är det värt att åka runt och kika på de olika försäljningsställen som finns. Det ligger dock inte lika fast som makadamet på grund av den lite mer runda formen på stenarna.
Snabbfakta grusuppfart:
- Större grusdimension är stadigt för bilar att inte sjunka ned i
- Makadam är relativt stora stenad och packas snabbt
- Krossgrus och kalkgrus packas bra och passar för en fast plan
- Gårdsgrus kallas naturligt rundande stenar från rullstensåsar
Asfalterad uppfart
Asfalt är ett praktiskt val, det är mycket lättskött och beständigt. Det sätter sig garanterat och ligger där det ligger och lerar inte igen av väder och vind. Det är därför ett mycket behändigt alternativ som underlag till uppfarten. Det kostar en slant då det behövs kunnig personal, men är värt det om det passar i övrig omgivning.
Stenläggning och andra alternativ
Stenläggning ger en vacker uppfart med stora valmöjligheter.
Marksten
Intrycket att lägga marksten påverkas mycket av format, färg och ytbehandling på stenen. Då du kan variera läggningsmönster kan samma sten upplevas helt annorlunda beroende på valt mönster. Att lägga stenplattor som två hjulspår, alternativt över hela uppfarten är en modell som kan vara trevlig, särskilt för den som tycker om gräs. Tänk på att gräs gärna kantar plattorna. För att klara en hög belastning, även för tyngre fordon, bör plattorna som används bör vara rätt tjocka, minst 6-7 cm. En stabil kantsten ger en ett hållbart resultat och stabil inramning för dina ytor.
Cementplattor och gjuten betong
Cementplattor och gjuten betong har vuxit till ett alltmer populärt val. Detta främst tack vare sin beständighet. Att gjuta betong till en garageuppfart är något som rekommenderas att göras av sakkunnig. För att klara nordiskt klimat rekommenderas att betongen också är anpassad därefter.
Gräslagd uppfart
En grön gräslagd uppfart passar bra för sommarstugan. Andra material kan bli lite av en kollision i landskapet och dessutom är grön uppfart prisvärt. Jämfört med en lerig och ojämn uppfart får du en stadig och naturnära entré.
Läs mer: