I ett kök är väggen mellan köksbänk och underskåp samt runt spisen extra utsatt. Stänk från matlagning och disk kan smutsa ner ordentligt och det är viktigt att klä denna yta med ett material som gör det lätt att hålla rent. Många väljer att sätta kakel, men på senare tid har även andra material blivit populära.
När man väljer väggplattor är det viktigt att tänka på köket som helhet, så att färger och mönster harmonierar med övrig inredning. Inte nog med att det finns många material att välja på – det finns även olika storlekar, former och strukturer. Det klassiska är rektangulära eller kvadratiska plattor, som är enkla att sätta och kapa. Hexagoner och andra mönster är inte lika vanliga, men på senare tid har större plattor blivit populära. Vissa är flera meter höga och det bär med sig fördelen att man kan täcka stora ytor och minimera antalet skarvar.
När det gäller yta och struktur bör man ta hänsyn till var väggplattorna ska sitta. Vid spisen och över en bänk bör man välja något som är lätt att göra rent. Klassiska kakelplattor har ofta blank glasyr för att få en avvisande yta. Det är även vanligt att välja någon variant som liknar natursten och som har halvblank yta med lite struktur. Natursten och tegel kan ge ett mycket elegant intryck i ett kök – i synnerhet om man har bänkar av trä. Dessa material kan behandlas på olika sätt, för att få en mer lättskött yta.
När man pratar om keramiska plattor brukar man skilja på kakel och klinker, fast egentligen är det nästan samma sak. Kakel är keramikplattor av bränd lera, som har glaserats för att få en vacker och tålig yta. Kakelplattor används ofta på väggarna i kök och badrum, eftersom ytan blir både dekorativ och lätt att hålla ren. Klinker påminner om kakel men är tätare i sin struktur och därmed tåligare mot väta och påfrestningar. Därför brukar man för det mesta lägga klinkers på golv. Priserna varierar från billigt till mycket dyrt - beroende på typ och kvalitet. Kakel är mycket prisvärt - näst intill outslitligt och mycket lätt att hålla rent.
Mosaik är ett samlingsbegrepp för mindre plattor som sätts i dekorativa mönster. Dekorplattor eller mosaikplattor finns i en mängd olika material, former, färger och mönster och här är det bara att låta kreativiteten flöda. Man kan även välja små kakelplattor av samma färg - vilket ger en spännande yta med mycket liv i. Tänk på att om du anlitar en hantverkare kan priset för sättning variera – eftersom detta bedöms utifrån arbetsinsats och svårighetsgrad. Prisbilden på själva materialet kan variera kraftigt beroende på om man väljer kakel eller natursten. Här finns dessutom allt maskintillverkade mosaikplattor av glas till riktigt exklusiva kakelplattor med handmålad dekor.
Väggplattor i natursten kan ge ett mycket exklusivt intryck. Ibland har plattorna varierande djup, vilket get en extra livfull och naturlig yta. Vanliga material är skiffer, marmor och granit och de olika sorterna förekommer i många olika storlekar och färgnyanser. Vissa består av större, oregelbundna stenar och kan få slutresultatet att se ut som en kallmurad stenvägg från södra Europa. Stenytan är något porös och kan behöva ytbehandlas. Vissa typer av opolerad natursten är dock impregnerad. Natursten är relativt dyrt material - men håller länge.
Tegel är oglaserad keramik och en rå tegelvägg kan ge en rustik och ombonad karaktär i ett kök. Om ytan lämnas obehandlad är den porös och svår att hålla ren. Många väljer därför att försegla ytan med lack eller natriumsilikat (vattenglas). Att ta fram en gammal tegelvägg kan vara lockande, men dessa är inte murade för att exponeras utan puts. Tegelstenarna är ofta av varierande kvalitet och det är inte säkert att slutresultatet blir så snyggt som man föreställt sig. Dessutom kräver det en stor arbetsinsats. Betydligt enklare är att köpa tunna tegelplattor – som ofta har en rustik och patinerad yta med naturliga skiftningar. Väggtegel är i regel något dyrare än natursten.
Plattor av keramisk granit är mycket slitstarka och används ofta i offentliga miljöer. De består av särskilda porslinsleror som pressas samman och bränns i hög temperatur. Granitkeramik finns att få i riktigt stora mått och fördelen med dessa plattor är att de kan monteras med minimala fogar. Plattorna tillverkas i en mängd olika färger, storlekar och strukturer. Priserna på granitkeramik ligger ungefär på samma nivå som natursten.
En vägg av blankt glas kan ge ett modernt och stilrent intryck. Antingen kan man välja ett transparent glas med målad vägg eller dekor bakom, eller så väljer man ett färgat glas. Genomskinligt glas är mest prisvärt och fördelen är att man relativt enkelt kan byta ut det som finns bakom. Färgat glas finns att beställa i olika kulörer men är betydligt dyrare. Oavsett vilket är härdat glas att rekommendera, eftersom glaset ska tåla påfrestningar som ånga och värme från spisen.
Förr var det vanligt att klä väggen i köket med laminat eller ”Perstorpsplatta”. Denna stil har fått ett uppsving och många väljer en skiva av högtryckslaminat. Laminatplattor tillverkas i en mängd olika färger och mönster – vilka ofta efterliknar naturmaterial som sten och trä.
För att en kaklad yta ska bli helt vattentät måste underlaget behandlas på korrekt sätt. I kök gäller inte samma hårda krav som för badrum, men det kan ändå vara bra att anlita en certifierad firma så att jobbet blir rätt utfört.