Friskrivningsklausul

Normalt sett kan ett dolt fel hävdas upp till tio år efter att ett hus har köpts. En säljare har däremot rätt att friskriva sig från dolda fel genom att upprätta en så kallad friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det är upp till köparen att avgöra huruvida han eller hon godkänner friskrivningsklausulen eller inte.

friskrivningsklasul

 

Tydligt formulerad

Den lag som reglerar köp av fastighet, jordabalken, ger köparen rätt att hävda dolda fel upp till tio år efter försäljningen. Jordabalken är däremot inte bindande i det här fallet. Det går att förhandla bort denna punkt, precis som det går att förhandla bort många andra punkter i köpekontraktet. Det gäller både för bostadsrätter och fastigheter.

Det viktiga är att köpare och säljare är överens. För att friskrivningsklausulen ska kunna bli gällande krävs att den tydligt och klart formuleras i köpekontraktet. Det får inte finnas några oklarheter om vad friskrivningsklausulen innebär. Det får alltså inte stå finstilt någonstans i förbigående. Då gäller inte friskrivningsklausulen. Det är också viktig att friskrivningsklausulen redogör vad det är som säljaren friskrivs ifrån. Den formella skrivningen är viktig i det här fallet.

Ökad risk

I det fall det kan bli en ökad risk för köparen med en friskrivningsklausul är om huset är behäftat med ett dolt fel. Men det är också det enda ansvar som friskrivningsklausulen frigör säljaren ifrån. Andra avtalsbrott i köpekontraktet är fortfarande gällande. I vissa fall kan en friskrivningsklausul innebära att priset på en bostad blir lägre. Det beror på att risken för ett dolt fel alltid finns där och att det då blir köparen som får stå som ansvarig för de utgifter som är förenade med skadan. Det är ju ingen som ser ett dolt fel, därav namnet.

Vanligt vid dödsbon

I vissa fall faller sig friskrivningsklausulen ganska logisk. Det kan handla om att ett dödsbo säljer en fastighet. Dödsboets ansvarige har ingen aning om fastighetens skick och kan inte göra några utfästelser alls om fastigheten. Dessutom är dödsbon firmor för ett tag, till dödsboet är fördelat. Det innebär att det i praktiken är omöjligt för en köpare att hitta en ansvarig som ersätter ett eventuellt dolt fel. Genom klausulen upplyser då dödsboet om vad som gäller i praktiken.

I andra fall kan det vara så att säljaren är orolig för den 10-årsregel som finns om dolda fel. Dolda fel vet inte heller ägaren någonting om, och därför kan säljaren på detta sätt försäkra sig om att slippa stora förluster på fastigheten. Alltfler vill gärna sälja med friskrivningsklausul. Det ses av vissa som ett tecken på att tioårsregeln för dolda fel inte alltid fungerar så bra. Det kan ge en onödig oro hos fastighetsförsäljare.

----- Diskutera friskrivningsklausul i diskussionsforumet på hus.se.-----