Checklista husköp

Varje år byter 50 000 hus ägare i Sverige. Tyvärr har det visat sig att långt ifrån alla är nöjda efter sitt köp. Till stor del beror det på att husköpen går för snabbt och för att köparna ibland agerar naivt. De köper med hjärtat och glömmer en del av att hjärnan behöver vara med. Visst ska ett hus köpas med hjärtat. Köpet handlar om ett hus där många timmar ska spenderas, och liv levas. Men just därför behöver många andra, mer reella aspekter, också tas med i beräkningen inför ett husköp. Här är några aspekter som bör gås igenom noga:

 

 

husköp

Gå igenom huset ordentligt

Kolla upp allt som behövs för att känna att huset har gåtts igenom noga. Ta god tid på dig. Besök gärna huset flera gånger.

Se över de faktiska kostnaderna för huset

Husets köpeskilling är en sak. Lagfarten kostar 1,5 % av köpeskillingen. Den måste tecknas. I köpeskillingen ingår inte kostnader för andra utgifter som möjliggör köp. Behöver huset besiktigas? En överlåtelsebesiktning kostar allt mellan 6 000 och 15 000 kr beroende på husets storlek. Beställ överlåtelsebesiktning här. Där ingår inte undersökning av elsystem, radonmätning, vatten eller avlopp. Sådana besiktningar kostar extra. För att beställa radonmätning klickar du här

Behöver ett lån tecknas för köpet? Nya uttag av pantbrev kostar 2 % av det värde som tas ut. Dessutom tillkommer flyttkostnader. Dessa kostnader är engångsavgifter och bör beräknas i det faktiska priset för att kunna flytta in i det nyinköpta huset.

Löpande kostnader

Räntor, amorteringar, driftskostnader, renoveringar och underhåll är helt andra typer av kostnader. Denna kostnad ska beräknas utifrån den månatliga inkomsten. Till driftskostnader kommer värme, el, sophämtning, sotning, vatten, avlopp, samfälligheter, fastighetsskatt, försäkringar och byte av filter etc i husets maskiner. Mäklaren hjälper till med en kalkyl av driftskostnaderna. Tänk dock på att lägga till några tusenlappar för säkerhets skull. Tänk också på att nu för tiden får du maximalt låna upp till 85% av bostadens värde så det kan bli aktuellt att ta en lite del av lånet via ett blancolån.

Budgivning

Det är lätt att hänga med i en budgivning. Viljan att vinna kan bli stark. Det är inte så farligt som först kan tyckas. Bud på fastigheter är inte bindande, inte ens skriftliga. Ha ett högstapris redan vid budstart, och håll fast vid det. Tänk också på att andra parametrar än budet kan vara avgörande, en bra bankkontakt och klara lån till exempel. Meddela i så fall detta till mäklaren. Säljaren väljer själv till vem han ska överlämna fastigheten.

Skriva kontrakt

Gå igenom kontraktet noga och ställ så många frågor du kan om innehållet. Det gäller att vara bergssäker på det som skrivs i kontraktet, så att inga missförstånd uppkommer. Om något verkar konstigt, be att få det ändrat! Gå inte med på allt i kontraktet bara för att vara till lags. Det kan straffa sig senare. Om köparen vill göra besiktning bör ett villkor i köpekontraktet ange att denna inte är gjord och att köpet går igenom först efter att detta utförts.

----- Se också Checklistan för husköp på hus.se.-----